fbpx

Guide Index

  • Planlægning
  • Navngivning
  • Episoder
  • Format
  • Optaglese
  • Producering
  • Offentliggørelse
  • Hvad nu?

Lyt med (KOMMER)

Vil du hellere lytte til artiklen, så læser jeg den op for dig meget snart.

Sådan starter du en podcast

Podcast har for længe siden overtaget radiomediet og du har en fantastisk mulighed for at være med på bølgen. Det er verdens bedste visitkort og så er det til og med nemt at komme i gang.

Hvad? Er podcast bedre end radio?

Ja! Jeg har over 15 års erfaring med radio og i et radioprogram er man underlagt en masse regler og begrænsninger, dem har du ikke i en podcast. Da jeg selv startede med at lave podcast undersøgte jeg nettet for at finde gode råd, og der findes en masse halvhjertet guides og artikler, som man ikke kan bruge.

Jeg giver dig derfor en guide, jeg ønsker jeg selv havde til rådighed, da jeg startede med at lave podcast, for podcast kan give dig en stemme. Det er et medie der er langt bedre end et visitkort. At starte min podcast er en af de bedste ting jeg har gjort for min selv og jeg vil gøre det lettere for andre at starte deres eget show.

Jeg vil også sikre mig at du har de rigtige værktøjer og bruger dem på dem korrekt – at bidrage med erfaring, tanker og underholdning til verden. Men lad os bare starte ved begyndelsen; Alle kan gøre det – men det er ikke alle der spørger sig selv om de SKAL gøre det.

1. Hvorfor vil du podcaste?

Som alt andet i livet skal du starte med at kigge indad og finde dit “Why”. Det er vigtigt at finde for at holde dig motiveret.

Hvorfor vil du gerne lave en podcast? Hvad vil du gerne fortælle om?
Det kan være at du gerne vil lave den i din fritid og du gerne vil fortælle noget du er passioneret omkring.

2. Hvem er din podcast til?

Hvis ikke du ved hvem dit publikum er, kan de være umulige at ramme og chancen for at have mange lyttere er ikke eksisterende.

Hvis du fx er træner og vil lave en podcast om “sundhed“, er dit hovedpublikum folk som er interesseret i kost, motion, vægttab eller måske bodybuilding.

Det kan også være en god ide at lave en persona, hvor du helt nøjagtigt har skabt en person der er din kærnelytter. En beskrivelse af personens job, erfaring og hvordan deres hverdag ser ud. Hvilet køn, alder og hvad laver personen når der lyttes til din podcast. Du kan endda have et billede stående, så du altid husker at tale til den person, når du podcaster, for lettere at planlægge dine udsendelser: “Er det noget som Persona Signe kunne være interesseret i at lytte til? Omhandler det noget som hun er interesseret i eller kan lide?”

3. Hvorfor skal de lytte til dig?

Om du giver informationer om hvordan man taber sig, eller om du laver interessante interviews med en forfatter, så skaber du værdi for din lytter.

Du har givet dem en grund til at lytte, og endnu bedre – en grund til at komme tilbage efter mere. Kan du skrive 10 – 15 emner ned til kommende episoder, som du regner med din persona vil være interesseret i at lytte til?

Har du brug for hjælp til at planlægge dine podcasts, holder jeg kurser med alt du skal vide til din podcast.

4. Navngivning af din podcast

Der er 3 overskrifter når du skal navngive din podcast

Det smarte navn

Du skal huske at folk skal kunne finde dit show, når de søger efter det, så det må ikke blive for smart eller catchy. Det skal helst også fortælle noget om hvad podcasten indeholder.
Der er ingen grund til at udsende godt indhold, hvis lytterne ikke kan finde det.

Jeg har været med til at lave en podcast om sundhed, hvor vores program kom til at hedde “Slankende Tanker”, det er et navn der falder ind under den smarte kategori.

Det beskrivende navn

Dem der er let at søge på, men også er lidt kedelige.
Det er ikke navnet der sættet tonen for programmet – men det er det første man ser, når man kigger efter nye podcasts. I overstående eksempel kunne det være “Podcast om sundhed”, det siger ikke så meget, men det rammer programmets persona.

Bruge dit eget navn

Dette er et stort NEJ TAK, med mindre du har skabt dig et publikum. Hvis jeg skulle starte en podcast med navnet “Thor Jadesøs Show” og det omhandler ravklumper fra Slovakiet, vil folk tænke “Hvem pokker er ham der Thor?”. Men du kan også blande det lidt så det kommer til at hedde “Slovakiske Ravklumber med Thor Jadesø”.

Som ekstra fif; er det en god ide at tjekke om dit navn findes i forvejen, så jeg ikke kommer til at konkurrere med en podcast om børn fra Slovakiet.

5. Planlægning af episoder

Hvor lange skal dine episoder være?

Det kommer helt an på konteksten. Vi kender alle det med at se en film, hvor man bagefter sidder med en fornemmelse af, om den har været for kort eller for lang. ”The Irishman” var alt for lang.

Hvis man følger trenden så er vores liv indrettet til små hurtige sekvenser. En podcast på 15 minutter er lige til at spise. Hvis man ved at den tager en time, skal man til at planlægge eller overtale sig selv til at lytte – men det geniale ved podcast er også at man bare kan forlade den og komme tilbage, når du igen har tid.

Så alt imellem 20 – 45 minutter er at foretrække. Men du skal ikke bekymre dig alt for meget om de tal, for længen af din podcast handler om to ting: 1, content og 2, dit publikum.

Hvis du har content til 55 minutter, hvorfor så skære det ned til 20? Og omvendt, hvis du har lavet en podcast på 10 minutter, hvorfor så trække det ud til 30?
Hvis du fx laver et interview på 2 timer, kan det være en god ide at klippe det op til flere episoder.

Den bedste måde at finde ud af længen på din podcast – er at spørge dine lyttere! De skal nok fortælle hvis den bliver for lang eller for kort. Build, Measure, Learn.

6. Hvor ofte skal jeg udsende en ny episode?

Så ofte du kan lave udsendelser til
– Det er det korte svar.

Hvis du kun har tid til en om måneden, er det fint. Det er endnu bedre hvis du kan udkomme hver uge.

Det er vigtigt at du sammenholder det med kontekst. Jeg har et mantra der hedder “Du skal kun åbne for mikrofonen, når du har noget at fortælle”. Så hvis du ikke har et ordentligt indhold, skal du justere antallet af episoder en smule, til det stemmer overens.
Det er vigtigt at du laver en plan, som du holder dig til. Hvis du har indholdet, kan du altid udkomme med en ekstra episode en gang om måneden, frem for at presse dig selv til at udkomme hver uge.

Du kan også sætte dig for at lave udsendelserne på forhånd, så du fx laver en sæson med 10 afsnit. Sæson 1 kan være omkring træning, sæson 2 kan omhandle kost og 3. sæson kan være omkring udstyr.

Det kan være svært at holde momentum, derfor er det altid en god ide at forklare lytterne de ydre rammer, så de ved hvad de skal forholde sig til. Det er vigtigt at du holder dig til din plan og ikke misser en deadline.

7. En god titel til episoderne

Ligesom når du skal vælge en god titel til din podcast, skal du også vælge en god beskrivende titel til dine episoder.

Du skal give dine lyttere en god grund til at trykke på din podcast. Det skal være klart hvad de får af indhold i din udsendelse, “5 gode tips til”, “Sådan gør man…” de er populære fordi de virker!

Hold titlen kort, under 60 tegn og gerne så kort som muligt, uden det mister interesse. Ordstillingen er også afgørende for et klik.

10 gode træningstips i hjemmet
10 gode træningstips i hjemmet | Episode 12
10 gode træningstips i hjemmet | Medieguru Episode 12
10 gode træningstips i hjemmet | MG012

Episode 12
Episode 12  | 10 gode træningstips i hjemmet
Medieguru Episode 12 | 10 gode træningstips i hjemmet
MG012 – 10 gode træningstips i hjemmet

Du vælger bare selv den opsætning der behager dit øje. 🙂

8. Podcast format

I din plan skal du vælge hvilket format din udsendelse skal være og den skal du holde dig til, så dine lyttere ved hvad de skal forholde sig til.
Det kan også sagtens være opdelt, så de ved at hver tirsdag er der en gæst i studiet og om lørdagen er det en solo udsendelse.

Solo show

En monolog.
Fordele: Du er ikke afhængig af andre til udsendelsen og du opbygger dig selv som en autoritet om emnet. Du kan også frit vælge om der skal være en sponsor og du skal ikke dele pengene med nogen.
Udfordringer: At slippe af med følelsen af at man bare sidder og snakker med sig selv. Det kan, som at gå i fitnesscenteret, være svært at holde momentum.

Co-host show

Sammen med en ven eller kollega
Fordele: Du har nogen at spille bold med. En vittig bemærkning bliver bygget op og din medvært bygger på og sender den tilbage til dig. Skabe en debat eller små drillerier. Det skaber mere liv. Der skal være en god kemi mellem jer.
Udfordringer:
Det er vigtigt at indholdet ikke bliver for indspist, så det kun er jeres fest, og jer der forstår referencerne. I skal begge afsætte tid til at optage. Der er også spørgsmålet om hvis podcast det er? Er den ejet 50/50? Hvad sker der når den ene mister interessen eller ikke længere har samme tid til den?

Interview showet

Fordele: Du kan komme til at tale med dine idoler. Din gæst har selv sit publikum, som personen trækker med. Det kan være at de så abonnere på din podcast og bliver nye lyttere. Hvis det gøres rigtigt kan det hurtigt opbygge en stor fanskare.
Udfordringer: Det kræver erfaring at lave interviews. Det er dig som interviewer der holder lytteren i hånden og viser dem rundt. Du er guiden der skal holde det interessant. Det er ikke sikkert man er heldig at få en gæst der er god til at tale og selv fylde på, så det er din opgave at holde interessen hos lytterne.

Der findes også mange andre formater;
Reportage – men den kræver stor erfaring samt tid, men er til gengæld også lækker at lytte på når den bliver lavet rigtigt.
Rundbords – mere end en ekstra i studiet. Du skal igen være guide og sørge for at alle får sagt noget, samt at der ikke tales i munden på hinanden.
Dokumentar – hvor du som i reportagen guider lytteren, men også tilfører det interviews og samtaler på location.[/vc_column_text]

9. Optageudstyr

For at starte skal du bare have et minimum af udstyr. Mange tror fejlagtigt at de skal anskaffe det store og dyre setup for at starte, men det behøver du faktisk ikke.

Start med mobilen

Jo, kvaliteten er en faktor men man kan komme langt med en mobiltelefon i dag. De er efterhånden så gode at de kan sidestilles med professionelt udstyr – hvis det altså bruges rigtigt. Appen Anchor er et simpelt stykke værktøj til gratis at komme i gang, både til iPhone og Android. Du kan optage og udgive din podcast direkte fra appen.

Går du mere advanceret til værks kan du kigge på en opsætning med et par Røde Smartlav+ mikrofoner og en Røde SC6 adapter til telefonen. Det er vigtigt at du også har et par høretelefoner tilsluttet, så du kan lytte til optagelsen imens.
Det er så ærgerligt at komme hjem med et interview hvor den ene mikrofon ikke har virket.

Hjemmestudie

En simpel USB mikrofon og et program til at optage dine udsendelser i, kan også være starten. Skal der være flere mikrofoner kan du overveje at kigge på Rødes lidt større mikrofoner. Selv bruger jeg en Zoom H1n når jeg er ude og optage. Den optager i sterio med to mikrofoner i toppen, så den er genial til interviews. Den er lille og nem at have med. Jeg har køb nogle billige knapnålsmikrofoner, så optageren kan blive i lommen.
I mit studie startede jeg med en Trust GXT 252+ EMITA PLUS der er en billig USB mikrofon.
Nu har jeg køb en RØDE NT-USB Mini der gør det noget bedre end Emita Plus. 

Jeg har indgået et samarbejde hvor jeg har fået opgraderet udstyret en hel del:
3x PodMic
Mixer: RØDECaster Pro
Med høretelefoner til. Så nu er der fuldt professionelt studieudstyr.

Da jeg også er multimediedesigner har jeg den fulde Adobe pakke, hvilket betyder at jeg bruger Audition når jeg klipper lyd – det er lidt en kostelig affære, men det kan til gengæld også mange seje ting. Hvis man kigger gratis, så findes der Audacity, der sagtens kan dække behovet for en opstarts podcast.

Det er vigtigt at tænke på lydisolering. Hjemme har jeg nogle billige skumplader til at dæmpe lyden, så det ikke støjer for meget.

10. Skrive manus til et show

Det er meget få der kan tale fri fra posen og af dem der kan, er det endnu færre der kan holde samtalen interessant – så lav et manuskript.

Jeg har alt for ofte hørt “Den vinger vi bare” eller “Jeg tager den på gefuhl”, det er også dem der hurtigt bliver larmende uinteressant. Hvornår har du sidst set en god film, lavet uden manuskript, eller nogen form for planlægning? Nej vej?

I mine workshops fortæller jeg også om god skriveteknik og hvordan du laver et godt manus til din podcast. Det er også her jeg gennemgår punkt 12. Stemmetræning , 13. Redigering af din podcast, 14. Udgivelse, 15. Sponsor.
– Hvorfor gør du det ikke bare her?
Jo, hvis du bare taler højt nok, direkte til din skærm, så skal jeg nok give dig stemmetræning. Hvis du ikke kan høre mig, er det fordi du ikke taler højt nok. Prøv igen. 🙂

Du vil også synes om